Skip to main content

HUR DET BÖRJADE

—————————–

Idén till en sångvecka i södra Frankrike fick jag 2013 och utgick då från hur jag själv allra helst vill tillbringa en sommarledighet: att sjunga varje dag, social samvaro, vacker miljö, härlig mat, franskt vin, riktig sommarvärme och bad. Det gällde bara att hitta rätt ställe … På slottet Château du Reclos i Bargemon finns förutsättningarna för allt det och greven och grevinnan där var inte svåra att övertala om projektet. På slottet drev vi en, två eller tre kurser varje sommar 2014-2022, med uppehåll endast 2020 för covid. Nu har vi dragit igång ett nytt slags provencesommar på en charmig vin- och olivgård en bit från Tourtour. Kanske i tio år till…!

Det visade sig redan från vår första kursvecka att många andra vill göra samma sak om somrarna och från 2014 har det varit fullt varenda kurs. Många av våra deltagare kommer tillbaka år efter år, vilket är fantastiskt roligt. Tack för det!

Kursveckorna planeras och förbereds noggrant, i samråd med alla ledare, och jag ger så mycket information som möjligt i förväg under hela våren, främst på en sluten Facebooksida. Du hittar också information i den öppna FB-gruppen “Provencesommar”.

Våren 2021 och 2022 arrangerade vi även förberedande repetitioner redan på hemmaplan ( i Stockholm) för operagruppen. Sommaren 2023 blev det ingen operagrupp, tyvärr, men vi återkommer! För vi vill fortfarande göra Poulencs sköna kortopera Brösten på Teresias med mera.

Väl på plats i Provence deltar även jag fullt ut i sången, liksom Marie i MåBragruppen. OBS: det är helt enkelt själva förutsättningen för att driva verksamheten! Annars skulle den här kursveckan inte finnas… Så det är viktigt att vi hjälps åt, alla på plats, så gott vi kan.

Vi har alltid med oss synnerligen kvalificerade konstnärliga ledare för att veckan ska bli så givande som möjligt. Tanken är att i en inspirerande miljö få möjlighet att pröva något nytt, musicera eller träna på hög nivå, våga lite till och utvecklas. Bästa tänkbara semestervecka, helt enkelt. Varmt välkommen du också. /Viveka

VIVEKA HOLM

PRODUCENT

har sjungit i kör var än hon har bott, i USA, Italien, Belgien, Frankrike och runtom i Sverige. Numera bor hon i Vasastan i Stockholm och sjunger mest i mindre ensembler, t ex Dolcissima och Valentin-8, och i operaprojekt m.m.

1998 startade hon Stockholms Poulenc-ensemble inför Poulencs 100-årsdag, driver den sedan dess tillsammans med dirigenten Sonny Jansson, och har producerat många konserter, turnéer och skivinspelningar. 2014 startade de sommar-kurserna Sångarna på slottet och 2023 fortsätter samma verksamhet på en provensalsk gård.

Viveka har en fil kand i musikvetenskap och var hela 90-talet knuten till Sveriges Radio, främst P2, men arbetar sedan 2000 som tolk och översättare på heltid, ofta åt Europaparlamentet i Bryssel och Strasbourg. Hon tolkar förstås också i Provence och i Italien när så behövs!

Här kan du mejla Viveka.

MARIE JANSEN

ASSISTENT

var med 2022 som deltagare i MåBragruppen, och är med där i sommar också.

Till vardags är även Marie tolk och assisterar gärna om du behöver hjälp med franskan (eller italienskan, spanskan, engelskan, norskan, latinet eller fornengelskan… och hon övar dessutom gärna sin arabiska om du vill konversera!) Hon bistår också med andra praktiska sysslor och organisation väl på plats i Provence.

Marie var regiassistent för opera och operett på Jarlateatern och Hallwylska palatset i Stockholm på 80-talet och har översatt librettot till en Salieriopera. Hon sjunger inte men är mycket musikintresserad och en entusiastisk åhörare!

Här kan du mejla Marie.